Üzemeltető: Blogger.
RSS

Bakkertojás

Tegnapi nap jól telt az elsőn Vidivel. 2 kezelnivaló beteg fekszik ott a betegszobákon. Egyikük egy 90 feletti asszonyka, cardiovascularis problémái vannak, etetni kell, folypép étrenden van, ágyban szoktuk mosdatni, nem lehet felültetni, mert nyeglik mindenfelé. Aranyos kis néni, de nagyon le van gatyásodva szegény. Az állandó fekvés, forgatás, mozgatás és a rossz keringés miatt karjain-lábain vérző sebek vannak, naponta kétszer lecseréljük rajta a kötéseket, természetesen rendesen kifertőtlenítjük, kitisztítjuk, gyulladáscsökkentővel ellátjuk és utána kötjük be ismét. A másik eset egy alig 60 körüli úriember, akit az élet minden területén tökéletes defektus jellemez. Ugyanis egész életében alkoholista volt, de totál. Általános daemencia, beszédképtelenség, légzési-nyelési nehézség, mozgásképtelenség, csontsovány alkat, görcsösen merev végtagok, néhány decubitus és asszem nem is mondom tovább még mielőtt bárki is egy piszok disznónak titulálna. Ez az igazság. Én a magam részéről bizonyos diagnózisokat megállapítok: például szerintem ez a görcsös merevség (és egyre jobban) tulajdonítható akut agyvérzésnek, a vérnyomása 200/110 Hgmm volt ma reggel és általában mindig. Az ő esetében a egész kezelőkosár, csomó decu-párna, lepedő, nagypárna és minden amit akarunk jön velünk, amikor kezeljük, mert annyira gáz, hogy iszonyat és minden nap egyre rosszabb lesz, mert nem mozog semmit, hiába is próbáljuk. Mi van a kezelőkosárban? Sebészeti műtős felszerelések. Kötszerek és vegyszerek minden mennyiségben, olló, fecsi, tűk... stb. stb. Minden ilyen akció előtt bemosakodás, steril kesztyű, steril minden. A kezelés menete: kötés levétele, sebtisztítás, védő kenőcs a sebkörnyékre, Alginát, Mull lapok, Mefix ragasztó. Utána teljes ágyhúzás, 2 ember kell, az egyik forgatja a beteget, a másik lecseréli alatta a lepedőket. Utána ismét alapos kézmosás és vissza kell öltözni nővérruhába. Ilyen kezeléseket a kórházi nővérek nem csinálnak. Sok mindent nem csinálnak. Nem emelhetnek, nem forgathatják a betegeket, mert állítólag erre vannak a beteghordók, csakhogy ha a beteghordó egyedül van az osztályon, akkor aztán....
Csekély értelmű kolléganőnk, D., aki kb másfél hónapja van nálunk és valami nagyon nem stimmel vele, ahogy már korábban is említettem, ismét bealakított. Nem vesszük hasznát semmiben, mert semmit nem lehet rábízni, mert nem tud megcsinálni semmit. Ma ismét hátráltatta a harmadik emelet nővéreit, mindent százszor elmondtak neki, mint eddigi ittléte alatt mindig és mégsem tudta megcsinálni, amiket kellett volna. Osztályátadás előtt felhozták az ebédrendelőt, ami úgy néz ki, hogy egy A/5-ös papírdarab, rajta 3 oszlop: 1: dátum; 2: "A" menü; 3: "B" menü. Be kell jelölni, hogy melyik nap melyik menüt szeretnéd az ebédre.
Példa a mai nap:     2010. 04. 23.      "A" Lekváros derelye         "B" Grízes tészta
Én 2 hete, amikor kérni lehetett, a "B"-t választottam, mire ma ebédre a Grízes tésztát rakták elém és betoltam az arcomba. Kéthetente vannak ilyen ebédrendelő lapok. Ma a 2 hét mulvai étlap volt, hogy 2010. 05. 03 - 16-ig mit kívánsz. Gyenge képességű ismerősünk D. is kívánt: a csomó kaja közül bejelölgette azokat amiket szeret(ne), valahol "A" is meg "B" is jelölt, valahol meg semmit sem. Gy nem bírta ki és szépen alulra tette D papírját, hadd menjen az is a konyhára a többivel. Bunkóság, de ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy D nem való ilyen munkahelyre. De tényleg.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése