Üzemeltető: Blogger.
RSS

Neuro gyak (első rész)

Március 16-ával kezdődött. Előtte 4 db éjszakai műszak. Reggel 6-kor letettem az éjszakát és fél 8-ra mentem Cerebrovascularis Neurológiára gyakorlatra 5 társammal. Kivoltam mint a liba a nemalvástól meg a sok melótól, egyfolytában azon járt az eszem, hogy nincs is jobb dolog a világon az alvásnál, én meg itt vagyok és nem lehet aludni. Iszonyatosan borzalmas volt az első nap. 1 nővérke foglalkozott velünk: bemutatta az osztályt, reggelinél segíthettünk a betegeknek zsemlét félbevágni és vajazni, megmutatta a betegfelvételt (mert jött éppen egy, betegszállítóval), elmagyarázta az EKG-gépet, hogyan kell használni, melyiket hova, stb. Utána körbeálltuk őt a nővérpultnál és elkezdte, hogy először a láb grafikáját csinálja a gép, a mellkasi résznél "frontalis síkban meredek tengelyállás, normal átvezetés... széles S hullám... negativ T hullám, jobb nyaláb vezetési zavar..." És ezeket állítólag minden szakápoló álmából felkeltve is kielemezni köteles és közli az orvossal, ha kórgyanús eredménnyel találkozik. (Na ennek azért utánanézek, hogy tényleg a befőtt teszi-e el a nagymamát.) Ha nincs gáz, tilos zaklatni a doktort. Egyébként ottlétünk alatt csak a reggeli vizit alkalmával láttunk  egy egész orvosnőt 5 feltűnően ágrólszakadt lenyúzott megjelenésű bámész orvos gyakornok társaságában, akik rendkívül megvetően pillogtak ránk ahányszor előkerültek. Mindannyian civilben voltak, felül köpeny Dr vagy dr X.Y felirattal.
Cerebro neuro-n nincs pelenka, se gyógyszer, se kötszer, se semmi. Mindent a beteg/hozzátartozó szerez be és névvel ellátva elzárják valahol a cuccot. Az osztály maga ízléses berendezésű, minden tiszta, de minden eszközből csak 1 van és mindenki nagyon ráér.
Hétvégén délig gyak, délután szoci.
(folyt.köv.)

4 megjegyzés:

SheWolf írta...

Azért nem baj, ha bármelyik nővér felismer egy EKG-n egy nyilvánvaló infarktust. Nyilván apróságokat nem kell, de azért ha megcsinálsz egy rutin EKG-t, akkor tudnod kell, hogy azonnal rátöröd az ajtót vele az orvosra, vagy szépen leteszed az asztalára/beteg kórlapjára stb.
Nem olyan nagy etvasz azért.

MuciFoci írta...

A doktrozavarós részhez nem tudok mit mondani (UK-ben a nővéreknek alapból nagyobb a hatalmuk mint az otthoniaknak), de a felszerelés és fogyóeszközök durva hiánya elszomorít.

Tilia írta...

Fuhur: én hallottam már olyan orvosról, aki nem vágja helyből az EKG-t és mégis "hirdeti az igét". Én a magam részéről úgy érzem, nem fogom tudni követni azt a sokféle grafikont.

MuciFoci: vannak "normális" orvosok, akik bármikor hozzáférhetők és nem lesznek dühösek ha butasággal keresik fel. És vannak a betegesen ideges, beképzelt dokik, akikhez nem lehet szólni, mert rögvest a torkodnak ugranak.

SheWolf írta...

Nem apróságokat kell rajta észrevenni, csak azt, hogy van-e nagy baj vagy nincs. Nem hiszem, hogy ennek megtanulásában a nemakaráson kívül bármi is akadályozna...

Megjegyzés küldése