Üzemeltető: Blogger.
RSS

Uvula

Kacaj ötlete nyomán készül ez a bejegyzés.
Tehát uvula az mi? Az egy testrész a szájban a lágy szájpad végén hátul. Közismert neve nyelvcsap vagy ínyvitorla. Kb egy lefelé lógó cseppkőre hasonlít. Szerepe leginkább a hangképzésben jelenik meg. Akinél a lágy szájpadnak valami baja van, például farkastorok vagy diftéria, ott a nyelés meglehetősen nehézkes, a beszéd dünnyögő izombénulás következtében. Előbbinél a kemény szájpad nem záródik rossz fejlődése miatt és hasadék marad, ettől mintha az orrából beszélne. Sebészi operáció szükséges. Szájsebészeti eset, Actinomyces jobban ért hozzá. Utóbbinál van az a membrán (tapadós fehér álhártya), ami a mandulákra és a garatba húzódik, gátolva a légzést és a végén ez a membrán megfojtja a beteget. Fül-orr-gége szakterülete.
Nos, asszem elég is lesz a bajokból, holnap úgyis megírom a Megelőző orvostant (benne többek között imént taglalt diftéria), hátha ezúttal nem kettes lesz és utána hadd felejtsem már el egy időre ezt a fertőző-járványos-halálos betegségeket, szépen kérem.
Egyébként visszatérve még az uvulához egy pillanatra... Kacaj megjegyezte, hogy uvula 16-szor remeg be "l" kimondása közben. Itt megemlíteném, hogy Tilia "l"-je igen hangsúlyos, de tisztán ejti. H.M a múltkor megjegyezte, hogy mintha minden "l" után egy "h"-t hallana ha beszélek. Meg minden "rh" "lh" betűkombinációt túllihegek. Na menjen a búsba a hülyeségeivel.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése